НАШИТЕ ВДЪХНОВЯВАЩИ ПРОЕКТИ

Докато в Hilti ние произвеждаме машини за изграждане на някои от най-впечатляващите сгради и мостове в света, правим и много повече от това. Тук е дадена само малка част от нашите вдъхновяващи проекти.

Шинкансен, Азия

Поддържане на върхова скорост за изключителния влак-куршум в Япония

За нашите продукти е кредо, че сме предпочитан партньор за проекти, за които е важно наличието на висока скорост, ефикасност и безопасност.

В този случай проектът е известният влак-куршум на Япония, или Шинкансен, както е по-познат, елегантната високоскоростна железопътна мрежа, за която другите страни си мечтаят – и за чието гладко придвижване спомага Hilti.

Шинкансен се състои от 2,600 км железопътни линии, влакове, достигащи скорост до 320 км/час, както и различни други разклонения на по-къси градски линии.

Оригиналният Tōkaidō Shinkansen, който свързва Токио и Осака, превозва 151 милиона пътници годишно, което го превръща в най-натоварената железопътна линия от този вид в света. Учреждението оперира много по-големи влакове и при по-висока честота в сравнение с повечето високоскоростни линии. В пиковите моменти има до 13 влака на час в едната посока, като всеки влак се състои от 16 вагона и съдържа 1,323 места.

Точността на Шинкансен е легендарна: забавянията са сведени до части от секундата годишно. Това отчасти се дължи на надеждната му технология, а от друга страна и на изключително добрата поддръжка на всичките му компоненти.

 

Това е случай, в който мрежата разчита на суперефикасната инженерна работа в много кратки времеви срокове. През нощта има времеви прозорец от едва четири часа – между последния влак в един ден и първия на следващия – през който да се извършват всички дейности за поддръжка и ремонт по железопътната линия.

Търговският екип на Hilti в Източна Япония предоставя консултантски услуги, за да подпомага изпълнителя на поддръжката на Шинкансен, Rent Corporation, при избора на най-добрите продукти за съответната работа. Нашата SIW 22 T-A безкабелна винтонавивна машина с тангенциален удар, например, постига невероятна производителност за много кратко време. “Тя предлага отлична гъвкавост, дълъг живот на батерията, бързо зареждане, ниско тегло и абсолютна надеждност,” обобщава Нобуаки Ишики, заместник-генерален мениджър на Rent Corporation в Източна Япония.

Освен предоставянето на точните машини, Hilti предлага набор от бизнес решения, включително възможността за закупуване или наемане на наши продукти, в зависимост от нуждите на клиента. “Ние също така предоставяме възможността за наем и поддръжка на машини при големи договори като този за Шинкансен,” добавя Хидеказу Такахаси, мениджър ключови клиенти на търговското подразделение за отдаване под наем на Hilti в Япония.

“Това е невероятно вълнуващ проект” продължава той. “Шинкансен вече свързва всички основни градове на островите Хоншу и Кюшу, като планът е да бъде свързан и със северния остров Хокайдо през 2016. Ще е страхотно да сме част и от тази нова разработка.”

MAX IV лаборатория, Европа

Помагаме за напредъка на световната наука в Швеция

За нас бе удоволствие да сме част от новата MAX IV лаборатория в университета в Лунд – водещо в световен мащаб съоръжение - източник на синхротронна светлина, и най-големият проект за изследователска инфраструктура в Швеция за всички времена.

MAX IV представляваше петгодишна разработка, която бе успешно приключена през месец септември 2015 и се очаква да започне да произвежда светлина на (избраното по поетичен начин) лятно слънцестоене през 2016.

В света на науката университетът в Лунд е синоним на превъзходно качество в дисциплини като химията и физиката, медицината и механоинженерството. Той също така е домът на MAX-лабораторията, където учени от целия свят използват електромагнитна синхротронна радиация за извършване на изследвания в области от археологията и нанотехнологиите до електронната спектроскопия.

MAX IV е следващо поколение MAX-лаборатория, в която има 28 лъчeви линии и 19 експериментални станции за до 2,000 изследователи всяка година. 

С двоен капацитет в сравнение с предишните лаборатории, MAX I, MAX II и MAX III, структурата на съоръжението е известна с най-добрата техника за електромагнитна радиация, съчетана със стриктни стандарти за безопасност, които могат да се очакват от изследователски център от този вид.

Изграждането й представляваше съвместен проект, осъществен от шведските разработчици на недвижими имоти Пийб и Вилборгс. Те се обърнаха към Hilti заради нашите измервателни, анкериращи, крепежни и инсталационни системи – и заради нашата инженерна експертиза.

Захванахме се с проекта с екип от обучени специалисти и предложихме адаптирана железопътна и крепежна техника, която се оказа съществено по-добра от гледна точка пестене на време и постигане на резултати в сравнение с конвенционалните системи.

В хода на проекта ние работихме с Imtech Nordic за инсталирането на отоплителната, санитарната, спринклерната и обработващата системи на проекта. За сграда, чиято стабилност е повече от изпитана, те се нуждаеха от надеждна защита срещу вибрации и шум. Нашите инженери бяха на място, за да помогнат за планирането и изчислението им, както и за да гарантират безпроблемно протичащите доставки на качествен инсталационен материал.

Лъчите, например, бяха изготвени с помощта на машини Hilti, което доведе до постигане на огромна добавена стойност с оглед на скорост и ефикасност. Както Кристер Андерсън, проектен мениджър в Imtech Nordic, обяснява, “Лъчите бяха изрязани, маркирани и доставени на секции, което означаваше 30% пестене на време в хода на различните фази на изграждане.”

Изграждането бе разделено на две основни фази. Първо, тунел с дължина 420 метра и ширина 10 метра и стени с дебел до 2 м бетон за придържане на синхротронния линеен ускорител. И второ, нова лаборатория – овална сграда с 12-метрови високи тавани и обиколка от 650 метра – за побиране на големия пръстен за съхранение. Също така бяха изградени нов офис и център за посетители, както и някои технически сгради. Общо 20 сгради с брутна площ от 50,000 м2.

Благодарение на инвестициите в MAX IV, областта Лунд в Швеция очаква възникването на нов градски район, който да привлича търговски дейности, жители и посетители към местността. След като бъде напълно изграден, се очаква, че приблизително 50,000 хора ще работят и живеят в новия градски район.

Винаги е страхотно да знаеш, че си част от нещо по-голямо – особено когато начинанието е толкова феноменално, колкото е MAX IV.

САЩ БАНК СТЕЙДИЪМ, СЕВЕРНА АМЕРИКА

Впечатлихме феновете на Минесота Вайкингс

Винаги е вълнуващо да изграждаш небесните очертания на един град. Този проект бе особено вълнуващ, тъй като, освен че придаде на Минеаполис нов силует, той промени пейзажа на най-големите спортове на Америка.

Ю Ес Банк Стейдиъм е новият дом на Националната футболна лига и Минесота Вайкингс, при вида на който ти пада, ченето. Той е и мястото, избрано за провеждане на Супер купа LII през 2018, както и за Файнъл Фор - баскетбол, мъже, организиран от Национална асоциация за студентски спорт през 2019. Ето защо за нас е гордост да кажем, че нашите машини и екипи бяха част от голямото изграждане.

С височина от повече от 30 етажа, Ю Ес Банк Стейдиъм се намира в сърцето на Минеаполис. Притежава иконичен дизайн и е с капацитет за 73,000 души. Това включва 131 апартамента, 8,000 клубни места, 430 концесии, музей на Викингите и зала на славата. Той е с полупрозрачен наклонен покрив и фасади и движещи се предни прозорци, за да могат феновете да се наслаждават на игрите при добри климатични условия, докато остават защитени през влажните дни, и през цялото време се радват на обилна естествена светлина и гледки от града.

Проектът на стойност от $1.1 милиарда се нуждаеше от продукти на Hilti от самото начало. Нещо повече, ние предоставихме нашите технологии, услуги и експертиза, заедно с екипите, които работиха през цялото време по заданието.

 

Когато става дума за проекти на големи стадиони, ние вярваме, че никога не е прекалено рано да се включим. Ето защо своевременно поставяме точните хора на място за установяване на отношения с основните лица, които вземат решения. Ние вече имахме добри отношения с архитектите от HKS и разработчиците на Mortenson, които надградихме, за да се запознаем с различните екипи, участващи в проекта.

Нужно бе да се запознаем с всеки изпълнител на място, областта му на дейност и приложенията, за да можем да разберем различните строителни и инженерни изисквания, и да препоръчаме най-подходящите машини за всяка задача.

В качеството си на регионален мениджър на Hilti, Курт Леман обяснява „С повече от 100 различни изпълнители, които работеха по заданието във всеки един момент, проследяването кой кой е, бе предизвикателно, но жизненоважно.”

Що се отнася до самото строителство, ние предприехме „висок, дълбок и широк“ подход. Предоставихме всички ключови пожарозащитни системи, както и всички анкери. Нашите анкери HY 200 се оказаха толкова успешни в проекта „Вайкингс“, че оттогава се използват по стадиони за Сан Франциско Джайънтс и Атланта Фалкънс.

Но предназначението на Ю Ес Банк Стейдиъм е повече от това да домакинства национални състезания на високо ниво. Той също така е актив за град Минеаполис, на разположение е 355 дни в годината за публични събития като например гимназиални и аматьорски спортове, културни чествания, бизнес събирания и музикални концерти. И за нас в Hilti това влияние върху по-широката общественост е глазурата на тортата.